Bemutatkozás

Profilkép Cságola Mariann

Üdvözlöm!

Cságola Mariann vagyok,
TSMT mozgás és AIT/FST hallásterapeuta.

Gyermekkoromtól kezdve aktívan sportoltam, a mozgás mindig központi szerepet játszott az életemben és egy percig sem kellett gondolkodnom rajta, hogy „mi leszek, ha nagy leszek”, mert biztos voltam benne hogy valamilyen formában a mozgás tanítása a számomra elrendelt hivatás.
2002-ben végeztem Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán (Savaria Egyetem). A mozgás szerepe
a hiperaktív gyerekek fejlesztésében címmel írtam szakdolgozatomat, végeztem kutatómunkámat, ami során nagyon megtetszett ez a feladat.

Kezdő pedagógusként felvettek a megye egyik legnagyobb iskolájába, így testnevelő tanárként kezdtem dolgozni. Az itt eltöltött 10 év alatt, nagyon sokat tanultam kollégáimtól a pedagógiáról, empátiáról, alázatról, gyermekek mozgásfejlődéséről az iskolás korosztályról.

2013- ban megszületett kislányom, aki koraszülött, így sokszor szülői kihívások elé állított minket.
Három és fél évesen még nem beszélt, vittük logopédushoz, különböző fejlesztésekre, két éves korától próbálkoztunk a beszédet beindítani, sikertelenül. Ismerősöm ajánlása során jutottunk el Szántó Mónikához (aki azóta, mentorom, kollégám, barátom), akivel megkezdtük a TSMT terápiát.
A beszédindító terápia hatására két hét múlva beszélt Johanna, kerek egész mondatokat mondott rövid időn belül.

Ekkor született meg bennem az elhatározás, hogy ez az Én utam továbbá, a gyermekek fejlesztése mozgáson keresztül, a szülők segítése, hogy könnyebben boldoguljanak a családok az életben.
2018-ban végeztem a BHRG (Budapesti Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika) Alapítványnál, mint TSMT egyéni terapeuta.

A beszédindítás, a beszédfeldogozás, és a beszédértés fejlesztése továbbra is kiemelt figyelmet kapott a pályám során. Kislányom vezetett az úton, és eljutottunk az AIT hallásterápiára Szlovákiába, Tóth Tündéhez. Johannának az AIT terápia sokat segített a beszédhangok tisztulásában, illetve a hiperacusisos (túlhallás) tüneteinek enyhítésében.

2018-ban végeztem, mint AIT/FST terapeuta, azóta ezt is alkalmazom a munkám során.
Beszédfeldolgozási folyamatokról tanultam Dr.Gósy Mária (ELTE BTK egyetemi tanár, az MTA doktora) kurzusán, ahol a GMO/GMP diagnosztikai eljárást sajátítottam el.

Az embernek folyamatosan fejlődni kell, így számomra a következő állomás a HRG, a hidroterápia, ami újabb szakmai kihívások elé állít majd és egy újabb aspektusa lesz a terápiás munkámnak.

 

Iskoláim:

  • 2002. Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola
  • 2018. BHRG Alapítvány, A neurológiai alapismeretek a tanulás és a szenzomotoros terápiák tükrében 
  • 2018. BHRG Alapítvány, A neuro-szenzomotoros szemléletű Longitudinális Komplex Vizsgálat (Longikid)
  • 2018. BHRG Alapítvány, Organikusan sérült gyermekek egyéni terápiája Tervezett
  • Szenzomotoros Tréningekkel
  • 2018. BHRG Alapítvány, Osteopátiáról TSMT terapeutáknak
  • 2018. AIT/FST Filtered Sound Training, AIT/FST Egyesület
  • 2019. Regulációs Zavarok , Előzmények és hatások BHRG Szbadegyetem
  • 2019. Tourette-szindróma és tik zavarok diagnózisa, terápiás protokollja (Vadaskert Alapítvány)